Само с 4 гласа за,  5 против и 9 въздържал

...
Само с 4 гласа за,  5 против и 9 въздържал
Коментари Харесай

Още в комисия депутатите отхвърлиха бюджета за здраве

Само с 4 гласа " за ",  5 " срещу " и 9 " въздържал се " депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха бюджета за здраве за 2024 година В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година са заложени повече средства за проучвания и профилактика. На изключително съвещание обаче народните представители не утвърдиха бюджета на първо четене. Срещу него възразиха от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Възраждане ". А ръководителят на комисията и народен представител от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов го критикува поради мораториума за откриване на нови лечебни заведения и действия през идната година и прехвърлянето от Министерство на здравеопазването към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на публични поръчки.

В бюджета на здравната каса за 2024 година е заложен растеж с над 1,1 милиарда лева по отношение на този през 2023 година Бюджетът доближава рекордните 8,1 милиарда лева, от които 7,6 милиарда са планувани за здравноосигурителни заплащания. Това е с над 1 милиарда лева повече по отношение на миналата година.

Той бе утвърден от съсловните организации. От българския зъболекарски съюз желаеха повече средства за дентална помощ. От лекарското съсловие пък обясниха, че медицинските действия би трябвало да се смятат за нужни. " Това което се приказва, че не могат да усвоят парите, не е правилно. Ако имаме опция от началото на годината да употребяваме тези средства, ще ги усвоим обикновено ", изясни доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС. От КНСБ също поддържаха бюджета, тъй като множеството средства са " положително решение ". " Не виждаме обаче решение за здравно неосигурените.10% от българското население няма здравноосигурителни права. Трябва да решим казуса на тези хора ", обосноваха се от КНСБ.

Депутатите показаха разнообразни позиции за проектобюджета. Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи назова средствата в бюджета колосални. " Вече близо 10 пъти се усилва. Хубаво, че има толкоз пари, само че Движение за права и свободи счита, че средствата ще постъпват в една неформирана система. Положително е, че има нарастване в извънболничната помощ, само че въпросът е дали системата е готова. Като че ли не е добре готова да поема тези случаи. Липсват съществени политики за общинските лечебни заведения ", разяснява той.

Бюджетът остава надалеч от мечтания, съобщи Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

" Няма да подкрепим, въпреки да планува средствата да се разходват относително транспарантно и съгласно. Този бюджет остава надалеч от мечтания, не е бюджет, който взема решение проблемите в страната. Трябва да си зададем въпрос каква цел преследва той, не виждаме да се трансформира философията на бюджета. Не се разграничава значително от предходния ", сподели още Гьоков.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР